A bejárati ajtó beépítés lépései

A bejárati ajtó beépítés lépései

A bejárati ajtó beépítés lépései

 

A bejárati ajtó beépítés egy olyan feladat, amelyet akár házilag is elvégezhetünk a megfelelő tapasztalat és készségek birtokában. Nem tartozik a legegyszerűbb csináld magad munkálatok közé, sokszor fordulhatnak elő nem várt nehezítő tényezők, amelyek okozhatnak bonyodalmakat. Nagyon sok múlik a pontos tervezésen, előkészületeken is – a méretek felvételénél akár egy minimális, centiméteres tévedés is keresztülhúzhatja számításainkat. Mostani bejegyzésünkben azoknak kívánunk tippeket adni, aki érzik magunkban a kellő affinitást ahhoz, hogy saját maguk végezzék el a bejárati ajtó beépítést.

Hogyan fogjunk hozzá és mire lesz szükségünk?

Ha cserélni szeretné a már meglévő bejárati ajtót, az első lépés értelemszerűen a régi eltávolítása. Mivel nem pár perces műveletről van szó, érdemes olyan időjárásban nekiállni, amikor nem fogjuk a fűtésszámlánkat terhelni azzal, hogy egy ideig szabadon áramlik a lakásban a kinti levegő. Amire ebben az esetben szükségünk lehet, az a feszítővas – azonban minden esetben óvatosan kell bánni vele, ugyanis magunknak okozhatunk plusz munkálatokat azzal, ha például megsértjük a vakolatot vagy magát falazatot és ezt is javítanunk kell. Először le kell emelni az ajtót a tokszerkezetről, majd a szerkzetet kell kiszerelni, ha cserélni szeretnénk. Érdemes több darabba vágva, adott esetben finom ütésekkel és a feszítővassal rásegítve eltávolítani a helyéről.

Kültéri ajtó beépítés esetén a saját dolgunkat könnyíthetjük meg, ha ugyanolyan méretű új ajtót rendelünk, mint a régi. Általánosan elmondható, hogy a szabványos bejárati ajtók magasság jellemzően 210 centiméter, de az értékek nagyjából 260 centiméterig bezárólag változhatnak. A szélesség legtöbb esetben 90 centiméter, de léteznek 110 vagy 140 centiméteres típusok is.

Amire a bejárati ajtó beépítés során szükségünk lesz:

  • ékek a tok rögzítéséhez,
  • vízszintmérő, mérőszalag,
  • fúrógép, a tokszerkezet rögzítéséhez szükséges tiplik, csavarok és fúrószár,
  • purhab és szilikon a szigeteléshez.

kültéri ajtó beépítés

A bejárati ajtó beépítés lépesei

Ha a szükséges falnyílás rendelkezésre áll és a tokszerkezetet is eltávolításra került, első lépésként ezt kell pótolni. Arra figyeljünk oda, hogy oldalanként nagyjából 10-13 milliméter rés legyen tokszerkezet és a falnyílás között. Helyezzük be a tokot, majd stabilan ékeljük ki olyan módon, hogy alsó része vízszintes legyen, az oldalak pedig egyenlő távolságra kerüljenek a falsíktól. Helyezzük fel a rámát és végezzünk zárás és nyitáspróbát, hogy meggyőződjünk a megfelelő elhelyezkedésről.

Ha mindent rendben találtunk, emeljük le a rámát és a bejárati ajtó beépítés következő lépéseként kezdődhet a tokszerkezet végleges rögzítése. Általában három helyen szükséges rögzíteni, alul, felül és középen, egyenlő távolságra egymástól és mindkét oldalon egyező módon.

Ha a tokszerkezet megfelelő módon rögzítve lett, jöhet a purhab a hézagok kitöltéséhez és a szilikon a vízszigeteléshez. A purhab befújása előtt érdemes a tokot belül középen kitámasztani, hogy a hab ne nyomja össze. Töltsük ki vele a tokszerkezet és a falsík közötti hézagokat, a termék leírásában szereplő utasítások (adott esetben például a felület benedvesítése) maradéktalan betartása mellett.

Ezt követően pedig a vízszigetelés elvégzése szükséges. Ehhez használjuk a UV álló szilikont, amellyel a tok alja és a burkolat, illetve a párkány közötti részt kell lezárni. Ha ezzel megvagyunk, a nehezén már el is végeztük. Szükséges még óvatosan levágni a kitüremkedő pur habot valamilyen éles penge vagy snitzer segítségével, majd elvégezni a vakolást, az általános vakolási szabályok és a gyártói utasítások szerint.

A bejárati ajtó beépítés tehát egy házilag is elvégezhető feladat lehet, érdemes viszont néhány oktatóvideót is megnézni a témában, ahol elleshetjük a legjobb praktikákat. Az átlagos, fa vagy műanyag kültéri ajtó beépítése akár házilag is megoldható, egy biztonsági ajtó beépítés során viszont minden esetben érdemes hozzáértőre bízni a feladatot. Azzal viszont érdemes tisztában lennie, hogy bármilyen szavatossági igény kizárólag szakszerű beépítés esetén érvényesíthető!