Így lesz eredményes a bejárati ajtó szigetelése házilag végezve

Így lesz eredményes a bejárati ajtó szigetelése házilag végezve

Így lesz eredményes a bejárati ajtó szigetelése házilag végezve

 

Számtalan olyan körülmény lehetséges, amikor a nyílászáróink minősége valami miatt nem megfelelő, ezért érdemes észben tartani, miszerint a bejárati ajtó szigetelése házilag is elvégezhető, legalábbis az esetek nagy részében. Elsőként azt kell pontosan meghatároznunk, milyen problémával is állunk szemben. Tudniillik általában két olyan zavaró tényező léphet fel, ami ellen utólagosan szeretnénk védekezni.

A bejárati ajtó szigetelése házilag ugyanis sokszor akkor történik, ha beáramló levegő hőmérséklete zavaró, illetve amikor a kinti zajok szűrődnek be túl hangosan. Ez a kettő gyakorta nem jár együtt, egész egyszerűen azért, mert általában nincs egyszerre szükség mindkét tulajdonságra. Ez alól kivételt képezhet az a nyílászáró, ami a bejárást teszi lehetővé a külvilágból, ezért aztán érdemes alaposan áttanulmányozni, miképp is zajlik a bejárati ajtó szigetelése házilag.

Mikor indokolt a bejárati ajtó hőszigetelése?

Rendkívül bosszantó, amikor nyáron, a legnagyobb kánikulában egész nap üzemel a légkondicionáló berendezés, ám az ajtó alatt beáramlik a kinti meleg. Ennél is nagyobb – és kétségkívül költségesebb – gond azonban, amikor a bejárati ajtó hőszigetelése tökéletlen és télen a hideg hűti le így az otthonunkat, ez ellen pedig azonnal fel kell lépni. Hiába van ugyanis modern fűtásrendszerünk, kiváló szigetelés a falakon és a tetőn, ha a nyílászáróknál elszökik a hő. Ilyenkor a leggyorsabb megoldást a bejárati ajtó szigetelése házilag jelenti.

A megfelelő eredmények eléréséhez elsőként meg kell vizsgálnunk, pontosan mi okozza a problémát. Tudniillik többféle jelenség is kiválthatja ezt, noha kétségtelenül a küszöb és az ajtólap közti rés áll a háttérben a legtöbbször. Emellett azonban gondot jelenthet a tömítések elöregedése, a tok kialakítása – és persze az anyaga is -, no és magáról az ajtólapról sem szabad megfeledkeznünk. A bejárati ajtó szigetelése házilag mindegyik esetben megoldható, de közel sem egyforma egyszerűséggel. Legyünk tehát nagyon alaposak és körültekintőek a vizsgálat során, különös tekintettel a bejárati ajtó méretek precíz kiszámítására, mert ezzel nagyban megkönnyíthetjük a későbbi feladatainkat.

Villámgyorsan megoldható a bejárati ajtó küszöb szigetelés

A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha a kizárólag a nyílászáró aljánál szökik el a meleg. Ilyenkor ugyanis még az sem jelent túlságosan nagy dilemmát, ha a rés jelentős, ugyanis készen kapható megoldásokkal aránylag tökéletes tömést hozhatunk létre. A speciális, henger alakú párna a bejárati ajtó küszöb szigetelés egyik legoptimálisabb eszközének tekinthető, különösképp a kétoldalú kialakítással rendelkező változata, ami nem csak belülről, de kívülről is elzárja a levegő útját.

A bejárati ajtó szigetelése házilag akár kefével is kivitelezhető, ez ráadásul a hangokat is eredményesebben kizárja. Nagyon fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy ezektől a megoldásoktól tökéletes eredményt nem szabad várni, ugyanakkor jelentősen javítható velük a fennálló helyzet.

Időnként a bejárati ajtó szigetelése házilag csak komolyabb beavatkozással lehetséges

Sajnos gyakorta megesik, hogy ennél nagyobb a probléma és már a beszerelés során hibákat vétettek a szakemberek, vagy egész egyszerűen nincs jól beállítva a nyílászáró. Ilyenkor a bejárati ajtó szigetelése házilag mindig a zsanérok ellenőrzésével és finomhangolásával kezdődjön, hiszen ez a lépés nem igényel túl nagy erőfeszítést, sem különösebb szerszámozottságot.

Az ajtólap – illetve a tok – vetemedése esetén ez szinte biztosan nem oldja meg a gondunkat, ilyenkor bemarással a szárnyba hornyot kell vágni és ebbe kerülhet a speciális tömítés. A bejárati ajtó szigetelése házilag így csak akkor lehetséges, ha rendelkezünk némi tapasztalattal, ellenkező esetben akár nagyobb károkat is okozhatunk.

Bejárati ajtó szigetelés – mikor hívjunk szakembert?

Noha kétségtelen, miszerint a bejárati ajtó szigetelése házilag a legköltséghatékonyabb, nagyon fontos felismernünk, mikor kell profikhoz fordulnunk, no és persze az is egy hatalmas dilemma, hogy inkább a javításokra költsünk, vagy cseréljük le nyílászáróinkat újakra.

Utóbbi megoldás ugyanis akár évtizedekre is leveszi ezt a terhet vállunkról, míg az utólagos bejárati ajtó szigetelése házilag, vagy szakemberek által végezve általában csak 5-7 évvel hosszabbítja meg az ajtó élettartamát. Természetesen ennek eldöntése mindenre kiterjedő kalkulációt igényel, ugyanakkor az is vitán felül áll, miszerint a hibás konstrukciók hosszú távon anyagilag is nagy megterhelést jelentenek, hiszen mind az áram-, mind pedig a fűtésszámlán érezzük majd a hatásukat. Érdemes tehát minél előbb cselekedni és ha kétségeink lennének, hogy mivel járunk a legjobban, mindig konzultáljunk szakértőkkel.