Mire figyeljünk a mozgásérzékelős lámpa bekötésekor?

Mire figyeljünk a mozgásérzékelős lámpa bekötésekor?

Mire figyeljünk a mozgásérzékelős lámpa bekötésekor?

 

A mozgásérzékelős lámpa bekötése legtöbbször szakemberre bízott feladat, hiszen ha elektromos áramról van szó, akkor nem érdemes laikusként próbálkozni. Ugyanakkor vannak olyan teendők, melyeket az elektromos bekötésen felül magunk is elvégezhetünk. A mozgásérzékelővel ellátott kültéri világítás kifejezetten hasznosnak bizonyul a téli hónapokban, amikor reggel és már a délutáni órákban is félhomály, sötét fogad. Nagy előnye, hogy nem kell kapcsolgatni, hanem a környezetébe érve automatikusan fényt bocsát ki. Ahhoz viszont, hogy ezt a megfelelő szögben és erősséggel tegye, nemcsak a vásárlás során kell körültekintőnek lenni, hanem a mozgásérzékelős lámpa beállítása során is.

Nem mindegy a rögzítési pozíció!

Rendszerint függőleges falra kerül a készülék, ilyenkor a dőlésszögre kiemelt figyelmet érdemes fordítani. Mielőtt a konzolt felfúrnánk, célszerű megbizonyosodni arról, hogy a fényvető abból a helyzetből a kívánt irányba fordítható-e. A konzol felfúrása és a csavarozás után jöhet a szakszerű bekötés, majd a lámpatest felcsavarozása.

Bár a bekötéshez a kezelési utasításban megfelelő eligazítást találhatunk, de ezt a részét a dolognak ajánlott inkább gyakorlott szakemberre bízni. Korántsem mindegy ugyanis, hogy a fázis és a 0 vezeték hogyan kerül bekötésre. Ahhoz, hogy a lámpa világítson, és egyúttal a szenzor is működjön, a vezetékek színét nem elegendő felismerni. A mozgásérzékelő beállítása után javasolt áttanulmányozni a használati útmutatót, ebből ugyanis az eszköz különféle funkcióiról tájékozódhatunk. A működési időtartam, az alkonykapcsoló érzékenysége egyaránt figyelmet érdemelnek. Mivel a mozgásérzékelős lámpa bekötése világosban történik, így a beállítás során egy kicsit csalni kell. Mivel ekkor nem működik a lámpa, az érzékelőt érdemes letakarni, hogy az alkonykapcsoló működésbe lépjen. A világítási időt így beállíthatjuk, hogy sötétben már az optimális funkcionálást élvezhessük.

Azok a bizonyos kezdeti beállítások

S ha már az alkonykapcsolóról esett szó, akkor érdemes a mozgásérzékelő beállítása során erre is hangsúlyt helyezni. Itt többféle szint létezik. A szélső állás esetében csak teljesen sötétben kapcsol be a lámpa. A szabályozóval beállítható, hogy már sötétedés esetén is használatban álljon a korszerű világítástechnika. A ki- és bekapcsolás közötti időt szintén magunk választhatjuk meg. Amikor még a kezdeti beállítási időszakban van, akkor ezt az időtartamot javasolt kevésre állítani, így az ismételt lekapcsolásig nem kell sokat várni.

A mozgásérzékelős lámpa bekötése tipikusan az a feladat, melynél ki kell tapasztalni a dolgokat. A komfortos kerthasználat, a téli biztonságos közlekedés, és a hazaérkezéskor elérhető megfelelő fényviszonyok érdekében hasznos lehet már a nyár folyamán beszerezni a szükséges kiegészítőt. Akár több lámpa is felkerülhet a kert felőli részre, a garázs környékére, ezzel biztosítva a világítást kültéren is. A kényelem e szintje iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Nem véletlen, hiszen a nyáresti hazaérkezés, vagy a télen már délután 16 órakor uralkodó sötétség alkalmával kitűnő szolgálatot tesz a mozgásérzékelős megoldás.