Mit tegyünk, ha a műanyag ablak kilincs szorul?

Mit tegyünk, ha a műanyag ablak kilincs szorul?

Mit tegyünk, ha a műanyag ablak kilincs szorul?

 

Mi a teendő akkor, ha a műanyag ablak kilincs szorul? Milyen megoldások mellett dönthetünk az esetlegesen szükségessé váló csere alkalmával? Miben rejlik a szerelés eredményességének titka? Cikkünkben a komfortosságot és a biztonságot egyaránt szolgáló ablak kilincsek világába kalauzoljuk el.

Mi alapján válasszunk?

Az ingatlan nyílászáróinak szerves részét képezi a kilincs, mely egyaránt helyet kap az ajtókon, ablakokon. Segítségével igény szerint a kívánt pozícióba állíthatjuk az ablakot, és a tökéletes zárásról is gondoskodhatunk. A többféle kivitel, alapanyag és kialakítás között mindenki rálelhet az elvárásainak megfelelőre. Ami azonban használatban van, az idővel el is romolhat. Ilyenkor a műanyag ablak kilincs cseréje válik szükségessé. A választáskor célszerű szem előtt tartani azt, hogy jobbos vagy balos a kilincs, továbbá milyen vastag ablakszárny tartozik hozzá. Ha ugyanis nagyobb vastagsággal rendelkezik a műanyag ablak, akkor a kilincset is hosszabb szárral ajánlott beszerezni.

Miben rejlik a hiba?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokszor egészen banális dolog áll a háttérben. Ha a műanyag ablak kilincs szorul, gyakran mindössze a kilincs romlik el, és ez szorul cserére. Ez a feladat akár házilag is elvégezhető, mindössze a csavarokat kell eltávolítani és az új szettben megtalálhatóakkal beszerelni az új kilincset.

Egy másik helyzet, ami az ingatlan használatát illetően kifejezetten problémás, az a záródással függ össze. Ha nem lehet megfelelően bezárni az ablakot, akkor elsőként azt érdemes megvizsgálni, hogy a tokon levő zárkagylók és maga a zár megfelelő pozícióban vannak-e egymáshoz viszonyítva. Ez leginkább szerelési hibára vezethető vissza. Szakember segítségével célirányosan elvégezhető a műanyag ablak kilincs szerelés.

műanyag ablak kilincs cseréje

Fókuszban a tömítő gumi

Apróságnak tűnhet, de annál nagyobb jelentőséggel bír. A szigetelő gumi idővel elveszítheti formáját, és azt cserélni kell a tökéletes záródáshoz. Ahogyan építkezés során sem mindegy, hogy milyen alapanyagokat társítunk egymással, így a műanyag ablak tömítésének cseréjekor is a rendszerazonos anyagokra érdemes a hangsúlyt helyezni. Az univerzális tömítések helyett tehát az adott profilhoz illeszkedő megoldás mellett javasolt letenni a voksot.

Nem nyílik az ablak?

Bár szakmai szempontból egyszerűbb az a helyzet, ha nem lehet becsukni az ablakot, de akkor sincs gond, ha nem nyílik az ki. Ilyenkor ugyanis az ablakot tartó felső ollócsap eltávolítása szükséges, s innentől fogva már meg is oldható a nyitás. Valószínűleg a vasalat egy részének törése áll a probléma hátterében. Mint a legtöbb, háztartásban előforduló gond kapcsán, nem azonnal mutatkozik meg a helyzet komolysága. Először csak a műanyag ablak kilincs szorul, nehezebben lehet becsukni. Mivel így folyamatosan erőltetjük a dolgot, a vasalat egy idő után nem bírja tovább. A vasalat érintett részének cseréjével gyorsan megoldható a probléma.

Körbe forog a kilincs: mi a teendő?

A műanyag ablak kilincs szerelés sokszor akkor válik aktuálissá, ha a kilincs körbe forog. A tipikus eset hátterében a kilincsmű eltörése, vagy a kilincs működtette rúdzár törése áll. A műanyag ablak kilincs szerelés ilyenkor mindenképpen szakember segítségét igényli. Ami eltörik, az cserére szorul, ez nyilvánvaló. Persze korántsem mindegy, hogy milyen rendszer kerül beszerelésre. A márka és a típus függvényében javasolt kiválasztani az alkatrészeket. Más a helyzet akkor, ha lötyög, mozog a kilincs. Ekkor nincs más dolgunk, mint a kilincs fedőlapját kipattintani, majd az elforgatható burkolat alatt a csavarokat meghúzni. Ehhez bármilyen lapos, egyszerű csavarhúzó megfelelőnek bizonyul.

műanyag ablak kilincs szerelés

Célkeresztben a biztonság

Ha a műanyag ablak kilincs szorul, akkor bizony az optimális használhatóság csorbát szenved. Ez az utca felé nyíló ablakok esetében akár biztonsági kockázatot is jelenthet. A tapasztalatok szerint az illetéktelen behatolók a bejárati ajtó után leginkább az ablakon keresztül igyekeznek bejutni az ingatlanba. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy a nyílászárók kifogástalan működése az otthon biztonságát is szolgálja. Persze nem mehetünk el egyéb funkcióik mellett sem.

Hő- és hangszigetelés

Nem véletlen, hogy a nyílászárók gyártói napjainkban kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságos, megfelelő hő- és hangszigetelést lehetővé tevő megoldásokra. A mai kor embere joggal várja el, hogy a néha bizony igen borsos áron beszerezhető és beszerelhető ablakok gondoskodjanak a kellemes belső mikroklíma megteremtéséről is. Bár ez utóbbihoz a homlokzati hőszigetelés és a megfelelő fűtési-hűtési rendszer is hozzájárulnak, de ha jól záródik az ablak, és kint tartja a hideget, bent a meleget, azzal már előrébb vagyunk.

A korszerű, kifogástalanul záródó műanyag ablakok kapcsán mindenképp figyelmet érdemel a rendszeres szellőztetés, vagy a pára egyéb módon történő elvezetése. Ezzel a penészesedésnek is elejét vehetjük. A megfelelő záródásnak köszönhetően pedig az utca zaját, a kellemetlen szagokat is kívül rekesztheti. Kilinccsel, záródással kapcsolatos problémák esetén forduljon megbízható szakemberhez, így nem szükséges horror áron cseréltetni a teljes nyílászárót.