Hogyan működik az erkélyajtó huzatzár?

Hogyan működik az erkélyajtó huzatzár?

Hogyan működik az erkélyajtó huzatzár?

 

Egy emeleti lakás esetében gyakorta az erkély helyettesíti az udvar szerepét, ám egy huzatzár nélkül jó eséllyel nem lesz tökéletes az Ön komfortérzete sem. Ezek a kijáratok a teraszajtókkal szemben általában nem rendelkeznek külső kilinccsel és zárral, no nem azért, mert a gyártók spórolni szeretnének, sokkal inkább biztonsági megfontolások állnak a háttérben. Tudniillik ha kívülről is rá tudjuk zárni, akkor egy meghibásodás esetén kiszorulhatunk, ami például a téli fagy, vagy épp a nyári hőség alatt komoly következményekkel is járhat. Ennek megfelelően a huzatzár nem is egészen úgy működik, ahogy arra a nevéből elsőre következtethetnénk.

Mi is pontosan a csappantyú célja?

A gyakorlatban aligha fordulhatna elő olyan szituáció, amikor az erkélyre kilépve kulcsra szeretnénk zárni magunk mögött az ajtót. Ugyanakkor ha kilincs hiányában nagy nehezen valahogy behajtjuk azt, akkor is számolnunk kell azzal, hogy az első komolyabb légáramlat hatására kinyílik.

A csappantyú ezt akadályozza meg, teljesen biztonságos módon. Ugyanis a huzatzár kizárólag a tok és a szárny összekapcsolását hivatott ellátni, méghozzá úgy, hogy egy erőteljes mozdulattal az ajtó bármikor kinyitható legyen. Emellett természetesen elengedhetetlen egy behúzó fül felszerelése is, hiszen alapból nincs olyan fogantyú, amivel kényelmesen behúzhatjuk a szárnyat. A tökéletes komfort érdekében azonban alaposan meg kell vizsgálni, pontosan melyik modellekkel is járunk hosszú távon igazán jól. Örömteli hír, hogy a kiegészítők az erkélyajtó típusok szinte mindegyikére feltehetők.

Milyen tényezők alapján történjen a huzatzár kiválasztása?

A már meglévő ajtó ilyen módon történő kiegészítése jóval egyszerűbb feladat, mint ahogy azt elsőre esetleg gondolnánk. Ezzel együtt több fajta huzatzár is elérhető a kínálatban és ezek nem csak minőségben, illetve árban, hanem működési elvüket tekintve is jelentősen eltérhetnek. Két fő kategóriát különböztethetünk meg, a legelterjedtebb módozatnak a hagyományos, mechanikus változat tekinthető, ám léteznek mágneses elven működő darabok is.

Érdemes szem előtt tartanunk, miszerint mindkét architektúrával rendelkező huzatzár tökéletesen képes ellátni a feladatát, a fő eltérés inkább a komfortérzetben és zajszintben tapasztalható. A mágneses verzió ugyanis halkabb és ennél némiképp a meghibásodás esélye is alacsonyabb, bár egyikre sem jellemző, hogy gyakorta elromlana.

Akár házilag is elvégezhető az erkélyajtó csappantyú felszerelés

Természetesen ha kétségeink támadnának, akkor bátran kérjük ki hozzáértő szakember tanácsait, így garantáltan az igényeinknek leginkább megfelelő huzatzár mellett tehetjük le a voksunkat. A vásárlást követően ugyanakkor a legnagyobb dilemmát általában az eszköz telepítésének kérdése jelenti. A jó hír, hogy a alapvető szerszámok és némi kézügyesség birtokában az erkélyajtó csappantyú felszerelés akár önállóan is megoldható. Az eszközhöz mellékelt leírás általában jól átlátható és teljesen egyértelmű, a két alkotóelem pedig mindössze pár csavar segítségével rögzíthető a tokra, illetve a szárnyra.

Ráadásul a huzatzár nem igényel különösebb karbantartást sem. Évente egyszer tanácsos megolajozni, így biztosan nem fog szorulni, illetve a korrózió jelentette problémákat is elkerülhetjük. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor is van megoldás, hiszen egy szerelő pár perc alatt elvégzi a telepítést.

Az erkélyajtó huzatzár több szempontból is hasznos

A fentiekből tehát jól látszik, miszerint nem érdemes túl sokáig halogatni az eszköz felszerelését. Ugyan átmeneti megoldásokkal hellyel-közzel helyettesíthető a huzatzár, de idővel minden módszer hátulütői kényelmetlenséghez vezetnek majd. Szelesebb napokon többször is kinyílhat az ajtó, így pedig mind a hideg, mind pedig a füst szabadon beáramlik a lakótérbe, ami jelentősen csökkentheti komfortérzetünket.

Ugyanez igaz a beszűrődő hangokra is, ha például elvonulnánk telefonálni. Ezért aztán az erkélyajtó huzatzár egy olyan befektetés, ami sokszorosan megtérül. Mindössze arra kell kiemelt figyelmet fordítanunk, hogy az elvárásainknak leginkább megfelelő modell kerüljön felszerelésre.