Zárbetét méretek

Zárbetét méretek

Zárbetét méretek

 

Az ajtó zárbetétek változatosságából adódóan, azok méretei között is számos típussal találkozhatunk. Nem meglepő módon nagyon fontos, hogy a zárbetét méretek közül a tökéleteset válasszuk. Minden más esetben nem fog a kulcsunk megfelelően működni, így akár, ha a zár túl rövid, vagy ha kilóg az ajtó síkján, bizony problémát fog jelenteni. Ez utóbbi még a betörőnek is segíthet, amit nem célszerű megtennünk. A legideálisabb megoldás esetén az ajtó vastagságához kell igazítanunk a hengerzárbetét méretét, de maximálisan 3 mm túllógás még beleférhet.

Zárbetét méretek meghatározása

Mielőtt elmegyünk a közeli üzletbe megvásárolni az új zárunkat, célszerű megtudni, hogy egyáltalán jelenleg mekkora méretű van az ajtóba beszerelve, így elkerülhetjük a plusz körök jelentette kellemetlenséget.

  • A zárbetét széléig mérjük meg a zárbetét rögzítő furattól a távolságot, mindkét irányba
  • Ekkor két, mm-ben meghatározott számot kapunk, amely az aktuális zárbetét méretünket jelenti.
  • Pl.: 35/40-ös zárbetétet kell kérjünk az eladótól, ha az egyik oldalon 35 mm a távolság a zárbetét rögzítő furattól a zárbetét széléig, míg a másik irányba pedig 40 mm.
  • Szimmetrikus zárbetétről beszélünk, ha a két távolság megegyezik.
  • A két adat összeadásával megkaphatjuk a teljes hossz értékét, a fentiek esetében a méret 35+40=75 mm lesz.

zárbetét méretek

Mire lehet szükség a zárbetét méreteken kívül?

Amint kiválasztottuk a számunkra megfelelő szereléket, el kell döntenünk kell-e még nekünk valamilyen plusz opció. Szóba jöhet például vészfunkció, ha fennáll rosszullét esélye. Ezenkívül választhatunk tekerő gombot, esetleg azonos zárnyitási funkciót több zár vásárlása esetén, amelyek a kényelmünket szolgálhatják, természetesen az első számú „feladatuk”, a biztonságunk védelme mellett.

Biztonsági zárbetét méretek nagyobb figyelmet igényelnek

Általánosságban elmondható, hogy a termékek a 30/30-as mérettől indulnak, ez számít az úgynevezett alapméretnek. Előfordulhat ugyanakkor, elsősorban a biztonsági zárak esetében, hogy az alapméret 31/31, esetleg 31,5/31,5 mm-től indul. Mindez azért lehetséges, mert a nagyobb biztonsági fok elérése érdekében több csap kerül alkalmazásra, ami picivel nagyobb zárbetétet igényel. Az alapmérettől haladva 5 mm-el változik a méretválaszték, de vigyázni kell, legfőképpen a biztonsági zárak esetében a méretválasztásra, az előbbi okok miatt. Ha nem is végtelen a lehetséges zárbetét méretek sora, azonban a ritka típusok is alapos utánajárással könnyedén beszerezhetők, akár 350 mm-es hosszúságú darabot is vásárolhatunk.

Zárbetét beszereléséhez szükségünk lesz…

Amikor meghatároztuk a szükséges zárbetét méretet, megvásároltuk a terméket, nincs más hátra, mint beszerelni azt. Amennyiben nem szeretnénk szakemberre költeni, illetve rendelkezünk a munkálathoz elegendő gyakorlatiassággal, neki is kezdhetünk! A zár beszereléséhez gyakorlatilag a minden háztartásban fellelhető csillagfejű csavarhúzóra és a „régi” zárbetét kulcsára lesz szükségünk és némi türelemre. A végére egy jó tanács: érdemes megőrizni a kiszerelt zárat, esetleges feltörés vagy rongálás esetére legyen otthon egy tartalék, amit ideiglenesen vissza szerelhetünk.