Régi ablak felújítása – tippek, trükkök és a leggyakoribb hibák

Régi ablak felújítása – tippek, trükkök és a leggyakoribb hibák

Régi ablak felújítása – tippek, trükkök és a leggyakoribb hibák

 

Egy ingatlan nyílászáróinak vizsgálata során az egyik legnehezebb kérdést az jelenti, vajon a régi ablak felújítása a célravezetőbb, vagy inkább a komplett csere mellett tegyük le a voksunkat. Nos, ez a legtöbb esetben attól függ, milyen állapotokkal szembesülünk. Ezért aztán tanácsos a vizsgálatra kellően nagy hangsúlyt fordítani, hiszen ha még menthető a helyzet és a régi ablak felújítása tartós eredményre vezethet, akkor ezzel a módszerrel rengeteget spórolhatunk. Szerencsére ehhez a folyamathoz nincs szükség különösebb szerszámozottságra, sőt, az sem baj, ha nem rendelkezünk különösebb tapasztalattal. Elegendő lépésről lépésre követni a leírtakat.

Így kezdődjön a régi ablak felújítása

Elsőként tehát azt kell ellenőriznünk, milyen állapotban vannak a nyílászárók. Eltérő módon kell eljárni a különféle alapanyagok esetében, a vasnál gyakorlatilag csak a vetemedésre kell nagy figyelmet fordítani. Ha mindenhol tökéletes illeszkedést tapasztalunk, akkor egy szigetelőréteg felragasztásával és festéssel le is tudjuk a renoválást. Időnként szóba jöhet ilyen régi ablak felújítása esetén az üvegek cseréje is, főképp, ha a hagyományos, egy rétegű változat van még a keretben.

Fánál már korántsem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen ott maga a keret az, ami az esetek nagy részében komoly károsodásokat szenved az évek alatt. Így aztán aprólékosan végig kell nézni, található-e valahol rohadás, vagy komolyabb korhadás a felületen. Ezt a legegyszerűbben egy ár segítségével tehetjük meg. Végezzünk alapos munkát, hiszen a problémák méretétől függ, a régi ablak felújítása vajon rentábilis lehet-e.

Ellenőrizzük, megfelelő-e a fa ablak szigetelés

A károsodások felmérését követően már könnyen meghatározható, mekkora költséggel – és idővel – jár a régi ablak felújítása. Azonban ne felejtsük el azt sem, miszerint az is döntő befolyással bír, a keret mennyire fekszik fel a tokra. Némi eltérés még aránylag egyszerűen orvosolható, ám ha túl nagy a vetemedés, akkor a fa ablak szigetelés szinte biztosan tökéletlen lesz.

Ilyenkor nem igazán lehet mit tenni, ugyanis kifogástalan eredményt csak a nyílászáró cseréjével érhetünk el. Kérdéses esetben ne hamarkodjuk el a döntést, tudniillik még a keményebb fa is formázható valamennyire, így megeshet, miszerint a régi ablak felújítása szakszerű beavatkozással még elvégezhető lesz. Amennyiben tehát kétségeink támadnának, mindenképpen kérjük ki szakértő véleményét, mielőtt a bontás mellett határoznánk.

Így történjen a régi fa ablak felújítása

Azoknál a daraboknál, ahol nem találtunk végzetes problémát, meg is kezdhetjük a renoválást. Elsőként a korhadt területek eltávolítását kell megejteni, enélkül a régi ablak felújítása csupán rövid időre oldja meg gondunkat. Alaposan távolítsuk el a sérült részeket, csiszolással tisztítsuk meg a felületet és speciális epoxival töltsük fel a lyukakat. Száradást követően szintre csiszolással nyerhetjük vissza a keret eredeti formáját. Eztán jöhet a leginkább monoton rész, amivel a régi ablak felújítása során találkozni fogunk, mégpedig a csiszolás.

Eközben maradéktalanul el kell távolítani az összes festéket, ez pedig kézzel meglehetősen időigényes. Használjunk gépet, ám a 120-as szemcseméretnél durvább papírt ne alkalmazzunk. Miután végeztünk, jöhet a portalanítás és a zsír eltávolítása, majd a festés. Hogy a régi fa ablak felújítása ne okozzon bosszúságot, mindenképp maszkoljuk le az üveget, hiszen annak utólagos megtisztítása roppant kellemetlen elfoglaltság. Miután a keret megszáradt, készen is vagyunk, hiszen mindössze ennyiből áll a régi ablak felújítása. A teljes siker érdekében azonban néhány tényezőre feltétlenül kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

Ezeket a hibákat ne kövessük el a fa nyílászáró felújítás során

Jó néhány olyan apró, ámde döntő befolyással bíró mozzanat van ugyanis a fa nyílászáró felújítás folyamatában, ami meghatározó lehet a végeredményt illetően. Tipikusan ilyen például a munkálatok időpontjának megválasztása. Bár általában a hideg beköszöntével válik igazán sürgetővé a problémák mihamarabbi megoldása, nem feltétlen szerencsés télre időzíteni a munkálatokat. A legjobban akkor járunk, ha a régi ablak felújítása tavasszal, vagy kora ősszel zajlik, ilyenkor ideális a hőmérséklet a száradáshoz – no és persze nem jelent majd gondot a nyitott nyílászáró sem -.

Ugyancsak komoly következményekkel járhat, ha a munkaidőn próbálunk meg spórolni. Erre kiváló példa, amikor a régi ablak felújítása úgy történik, hogy azt nem vesszük le a helyéről. Ám így a csiszolás is nehézkes lesz, arról nem is beszélve, hogy a festék is garantáltan megfolyik majd. Ezért mindig vízszintes helyzetbe fektetett kerettel dolgozzunk. Így elkerülhetjük azt is, hogy a rossz helyen történő erőkifejtés miatt elpattanjon az üveg. Ne feledjük el, hogy a renoválás végeztével, akárcsak a műanyag ablak beállítása, úgy a fa precíz pozicionálása sem maradhat el. Ezzel biztosítjuk ugyanis a tökéletes szigetelést és a hosszú élettartamot.