Melyik a legjobb biztonsági ajtó?

Melyik a legjobb biztonsági ajtó?

Melyik a legjobb biztonsági ajtó?

 

Amikor szeretnénk kiválasztani, hogy melyik lehet az egyik legjobb biztonsági ajtó számunkra, sok mindent figyelembe kell venni. A termék stílusa és az otthonunk harmonizálása kell legyen a legfontosabb szempont, persze a biztonság mellett. Sajnos nehéz olyat találni, amelyik a legtöbb lakásdekorációhoz illik. A faajtók festhetőek, hogy illeszkedjenek a színvilágához, viszont nem olyan biztonságosak, mint egy acélajtó. Íme, melyek azok a dolgok, amelyeket érdemes átgondolni, mielőtt kiválasztjuk a biztonsági ajtót!

Az ajtó típusa

A biztonsági ajtók fából, üvegszálas anyagból, rozsdamentes acélból és alumíniumból készülnek. A fa jól néz ki és illeszkedik szinte minden otthon stílusához, de a fémajtók extra védelmet nyújtanak és nehezen törhetők be. Egyes rozsdamentes acélajtók fával díszítettek, esetleg lamináltak, ami megfelelő kompromisszumot jelenthet. A legjobb biztonsági ajtó biztosan erős kerettel rendelkezik és azzal is tisztában kell lennünk, hogy az acélajtó valójában vonzza a tolvajokat, mivel úgy tűnhet, mintha sok értéket rejtegetnénk.

Beszereléssel kapcsolatos aggályok

A fémajtóhoz valószínűleg saját keret tartozik, aminek ugyanolyan biztonságosnak kell lennie, mint magának az ajtónak. Vajon be tudjuk-e szerelni a kívánt típusú zárat? Jár-e az ajtóhoz kémlelőnyílás és zár opció is? Ez csak néhány kérdés, amire még időben érdemes megtalálni a válaszokat. Nem árt az sem, ha másod-kulcsot is kapunk hozzá. Praktikussági szempontból az sem elhanyagolható, hogy az ajtó beépítése elég egyszerű-e ahhoz, hogy mi is elvégezzük vagy építészt, illetve szerelőt és lakatost is hívnunk kell hozzá? Egy profi szerelő precízebb, tisztább munkát fog végezni, mivel a biztonsági ajtókat úgy tervezték, hogy szorosan illeszkedjenek a keretbe, ami problémákat okozhat, ha az ajtókeret egy kicsit is nem szögletes. Ebben a helyzetben a szerelőnek megvan a szerszáma és a tapasztalata is ahhoz, hogy kijavítsa az illesztési problémákat.

Biztonsági zár

Milyen árat vagyunk hajlandók fizetni?

Nem mindenki engedhet meg magának egy csúcskategóriás biztonsági ajtót, ezért el kell döntenünk, hogy a saját lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében milyen opciókkal kell rendelkeznie. Egy rozsdamentes acélajtó bonyolult zárrendszerrel sokkal többe fog kerülni, mint egy tömör tölgyfa ajtó egyetlen zárral. Számos szempontot kell végigvegyünk ahhoz, hogy a legjobb biztonsági ajtót válasszuk ki magunknak.

A legtöbb építkezés során, elsősorban költséghatékonyság miatt, de a tömegesen gyártott nyílászárókhoz alakítják ki a „szomszédos környezetet”. Az egyszerűbb tervezhetőség is közrejátszik abban, hogy a különféle alapozó és egyéb munkálatoknál is a konfekció típusokhoz készítik elő a falat. Vegyük figyelembe az épület környezetét is, mennyire van nagy esélye a város azon részén egy esetleges betörésnek. Mind esztétikai, mind betörésvédelmi szempontok miatt célszerű az egyedi méretben történő gyártás, teljes mértékben az igényekhez és a helyi adottságokhoz igazodó termék beszerzése.

Biztonsági ajtó zárbetét típusok

Ugyanúgy, mint minden más biztonsági feladatot ellátó berendezés esetében, az ajtóknál is jó néhány megoldást alkalmaznak az illetéktelen behatolók épületen kívül tartására. Az alábbiakban végigvesszük a zárbetétek típusait:

  • A normál zárbetét mindkét oldalon kulccsal nyitható-zárható, viszont, ha az egyik oldalon van benne kulcs, a másik oldalról nem működtethető.
  • A gombos zárbetét belülről gombbal nyitható, nem tudjuk kizárni a család többi tagját.
  • A vészfunkciós zárbetét, ha van benne kulcs, akkor is nyitható a másik oldalról, beteg vagy idős családtag esetén ajánlott.
  • A fogaskerekes zárbetét, hevederzár betét.
  • A felső zárbetét, leggyakrabban második zárként funkcionál.
  • A félbetét csak az egyik oldalról működtethető.

Legjobb zárbetét

Biztonsági ajtó panellakásba – mutatjuk miért kell

Sokan vannak abban a tévhitben, hogy egy lakóközösségben elenyésző a veszélye annak, miszerint a betörők próbálkozzanak. Azonban ez a szemlélet könnyen bajba sodorhat minket. Egy nagy lépcsőházban senkinek nem tűnik fel egy idegen, így észrevétlenül „dolgozhat” a megfelelő célpont kiválasztásán és a bűncselekmény kivitelezésén anélkül, hogy bárkinek is gyanús lenne. Persze nem a nehezebb utat fogja választani, hanem azt, amelyik kisebb kihívást jelent, vagyis a műanyagból készült ajtót. Érdemes tehát az egyik legjobb biztonsági ajtót választani azokból, amelyek bizonyítottan ellenállnak a legkitartóbb betörőknek is.

Nyugalmunk és a pénztárcánk

Tekintettel arra, hogy az acél köztudottan jól vezeti a hőt és a hangot, kiemelten fontos az ilyen anyagból készült bejárati ajtó hő- és hangszigeteléssel rendelkezzen. A nyugalmunk növelése és a fűtésre fordítandó költségek csökkentése érdekében, alaposan tájékozódjunk az egyes bejárati ajtóknál alkalmazott szigetelési eljárásokról. Annál csak egy kellemetlenebb van, mint amikor egy vasárnap reggelen a szomszédok hangoskodása miatt nem tudunk pihenni, a váratlanul magas fűtésszámla.