Lehetséges az ajtónyitás kártyával?

Lehetséges az ajtónyitás kártyával?

Lehetséges az ajtónyitás kártyával?

 

Az ajtónyitás kártyával egy olyan művelet, amelyet biztosan sokat láttunk már különböző filmekben, ahol a főhősnek semmi sem jelenthet akadályt. Bár a zár kinyitása kulcs nélkül bizonyos esetekben lehetséges, azt azért tudnunk kell, hogy a legtöbb modern ajtót már nem olyan fából faragták, vagy műanyagból készítették, amely ne lenne képes ellenállni az ilyen egyszerű trükköknek. Mégis vannak olyan helyzetek, amikor az ajtónyitás bankkártyával is megoldható – ha kellően ügyesen és türelmesek vagyunk hozzá.

Mikor lehet megoldás az ajtónyitás kártyával?

Bizonyos esetekben jelenthet megoldást ez a módszer, azonban senkit nem bíztatunk arra, hogy pótkulcsát gyorsan egy plasztikkártyára cserélje. Olyan ajtóknál működhet ez a megoldás, amelyek kívülről nem rendelkeznek kilinccsel, hanem csak egy gomb van felszerelve. Ez a megoldás biztonságosnak mondható, ha egy erőszakos külső behatolást vagy egy besurranó lopást szeretnénk megakadályozni. Azonban a hétköznapokban komoly kellemetlenségeket okozhat: történetesen akkor, amikor a lakásból kilépve véletlenül bezáródik mögöttün. Ha csak azért léptünk ki a lakásból, hogy lekapcsoljuk a kinti villanyt esetleg csak a virágokat szerettük volna meglocsolni, valószínűleg nem vittük magunkkal kulcsunkat is.

Kellemetlen tud lenni ez a pillanat, azonban ha van nálunk egy bankkártya vagy bármilyen más plasztik kártya, akkor a helyzet mégsem teljesen reménytelen. Az ajtónyitás bankkártyával is megoldható, de még jobb, ha valamilyen olcsóbb, egyszerűbb kártyával próbálkozunk, ugyanis a művelet során könnyen megsérülhet a kártya felülete és végeredményben komolyabb károkat okozhatunk és lehet, hogy még lakásunkba sem sikerül visszajutnunk.

ajtónyitás kártyával

Hogyan fogjunk hozzá?

A zár kinyitása kulcs nélkül soha nem egyszerű, szép is lenne, ha erre tervezték volna a modern bejárati ajtókat. Fontos, hogy a módszer csak akkor működik, ha az ajtó nincsen kulcsra zárva!

  • Először próbáljuk meg a plasztik kártyát körülbelül a kulcslyuk magasságában becsúsztatni az ajtó és az ajtófélfa közé. Ez az első lépés, azonban könnyen lehetséges, hogy már ezt sem sikerül teljesíteni. A modern ajtók gyártásánál ugyanis számolnak ezzel a lehetőséggel. Ezek az ajtók elég szorosan zárnak ahhoz, hogy oda még egy kártya se férjen be.
  • Ha mégis sikerült, akkor óvatosan húzzuk a kártyát felfelé egészen addig, amíg meg nem akad a zárnyelvben.
  • Ez már fél siker, de a neheze még hátravan: próbáljuk meg óvatosan, ferdén kicsit kijjebb húzni a kártyát, lehetőleg a felső részét. Majd ezután továbbra is felfelé húzva sikerülhet vele benyomnunk a zárnyelvet és kinyitni az ajtót.

Még biztosabb módszer a szakszerű segítség
Közel sem biztos, hogy sikerrel járunk ezzel a módszerrel, legrosszabb esetben még egy új bankkártyát is intézhetünk magunknak. Lehet, már az elején jobban járunk, ha minél gyorsabban igyekszünk egy hozzáértő szakembert keríteni, minthogy saját magunk próbáljunk kulcs nélkül visszajutni lakásunkba.