Lehetséges a zár kinyitása dróttal?

Lehetséges a zár kinyitása dróttal?

Lehetséges a zár kinyitása dróttal?

 

A filmekben sokszor láthattunk már olyan jeleneteket, amikor egy zár nyitása dróttal történik, valamilyen rafinált betörő által. Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy kizárjuk magunkat a lakásból, esetleg egyszerűen elhagytuk az éppen szükséges kulcsot vagy más módon keveredtünk hasonló helyzetbe. Ahelyett, hogy megvárnánk a szakszerű segítséget, mert mondjuk éppen nagyon sietünk valahova, eszünkbe juthat, hogy megpróbálkozzunk valamilyen saját módszerrel. Ilyenkor merülhet fel a zár kinyitása gémkapoccsal, hajcsattal, vagy dróttal. Valóban működnek ezek a módszerek?

Nyithatók a zárak kulcs nélkül is?

Ha nem is kerültünk még korábban soha ilyen helyzetbe, akkor is elgondolkodhattunk rajta, hogy vajon mennyire vagyunk biztonságban a betörőkkel szemben. Hiszen egyes gengszter vagy akciófilmekben sokszor láthattunk, hogy a zár kinyitása például egy hajcsattal történik. Ha pedig ez valóban lehetséges, akkor mi a garancia arra, hogy nem fogja a mi lakásunkat is megkörnyékezni egy betörő valamilyen hasonló módszerrel?

Azért meg kell jegyezni, hogy ezeket a módszereket általában régebbi, akár pár évtizeddel korábbi filmekben láthatjuk nagyrészt. Szerencsére azóta nagyon sokat fejlődött a technológia, és a modern bejárati ajtók már védettek az ilyen módszerek szemben. Természetesen nem mindegy, hogy milyen minőségű, kategóriájú zárat választunk, de a kicsivel is minőségibb kivitelezésben készült darabok már jóval ellenállóbbak az ilyen filléres megoldásokkal szemben.

zár kinyitása kulcs nélkül

Lehetséges akkor a zár nyitása dróttal?

Attól még, hogy a bejárati ajtók esetében a zár kinyitása dróttal a legtöbb esetben nem lehetséges, vannak helyzetek, amikor mégis segítéségünkre lehet. A beltéri ajtók zárszerkezetei például nem annyira bonyolultak. És bármikor előfordulhat, hogy bezárjuk például a vendégszobát vagy a fürdőt, esetleg a pincében vagy a garázsban valamelyik helyiséget és elveszítjük a kulcsot. Valamint vannak egyszerűbb lakatok, amelyeket például a kertben is használhatunk valamilyen kapu lezárására.

Ilyen esetekben már szóba jöhet a zár kinyitása dróttal, de ekkor sem egy olyan feladat, amit pillanatok alatt megtanulunk és már készíthetjük is saját álkulcsainkat. Az interneten rengeteg videó és oktatóanyag található ezzel kapcsolatban0. Azonban elsősorban talán rá kell érezni a módszerre, ami jellemzően csak sokadik próbálkozásra szokott összejönni.

Lényegében mindegy, hogy melyik tárgyat használjuk ehhez a módszerhez: a gémkapocs, a hajcsat vagy egy egyszerű drót is megfelelő lehet. A lényeg, hogy „L” alakban kell meghajlítani és azt behelyezni a zárba. Ha a zár csapjait megfelelően elrendezzük, akkor az úgynevezett hengerzár elfordítható lesz és sikerülhet a zár kinyitása dróttal.

Ez azonban kézügyességet és gyakorlást igényel. Ezért, ha ilyen helyzetbe kerülünk, mindent összevetve lehet jobban járunk, ha szakszerű segítséget hívunk. Különösen akkor, ha nem egy egyszerűbb lakattal vagy beltéri ajtóval, hanem egy komolyabb zárszerkezettel van dolgunk.