Hogyan történjen a csomagtartó kinyitása belülről?

Hogyan történjen a csomagtartó kinyitása belülről?

Hogyan történjen a csomagtartó kinyitása belülről?

 

Noha ritkán szükséges a csomagtartó kinyitása belülről, szerencsés, ha tisztában vagyunk vele, hogy egy esetleges meghibásodásnál milyen lépéseket kell elvégeznünk.
Kevés bosszantóbb dolog létezik annál, mint amikor sietünk valahová és mikor bepakolnánk a gépjárműbe, akkor vesszük észre, hogy csomagtér ajtó nem nyílik. Amennyiben már Ön is megtapasztalta azt, milyen frusztráló amikor gyorsan kellene megoldást találni egy látszólag egyszerű problémára, akkor az alábbi leírást biztosan hasznosnak találja majd. Bizonyos típusok esetén persze nem életbevágó azonnal elhárítani ezt a meghibásodást. Azonban gyakorta a lehető leghamarabb rá kell jönni, miképp lehet helyrehozni a gondot. Különösképp igaz ez olyan modellek esetében, ahol a csomagtartó zárt és az utastértől teljesen elkülönítve került kialakításra. Ilyen autóknál ugyanis különösen veszélyes lehet, ha például egy kisgyermek véletlen magára csukja az ajtót.

Mit tehet Ön, ha azt tapasztalja, hogy a csomagtartó nem nyílik?

Távirányítóval és központi zárral működő járművek esetében ilyenkor elsőként érdemes arra gyanakodni, hogy lemerült a távkapcsolóban az elem. Előfordulhat az is, hogy megadta magát az autó akkumulátora. Az előbbi aránylag könnyedén ellenőrizhető, hiszen ilyenkor nincs más tennivalónk, mint megpróbálni kulccsal kinyitni a központi zárat. Amennyiben sikerrel járunk, akkor az azt jelenti, hogy az elem merülhetett le.

Bizonyos esetekben azonban azt tapasztalhatjuk, miszerint minden más tökéletesen működik, egyedül a csomagtartó nem nyílik. Ezt a jelenséget egyaránt okozhatja elektronikai probléma, illetve mechanikai gond is. Ha kulccsal sem tudjuk kinyitni az ajtót, akkor az utóbbira kell gyanakodnunk, ilyenkor jó eséllyel a zár ment tönkre. Ha ezzel szembesülünk, akkor már csak azt kell megfontolni, a hibaelhárítás életbevágóan sürgős, avagy ráér addig, míg a járművet el tudjuk vinni egy erre szakosodott specialistához.

Gyakorta a csomagtartó kinyitása belülről az egyetlen megoldás

Szerencsére a modernebb típusoknál alapfelszereltségnek számít a kioldó megléte. Ennek elhelyezkedése és mechanizmusa modellenként ugyan eltérő lehet, ám minden esetben igaz az, hogy használata nem igényel különleges szerszámokat. Az eljárás pontos menetéről kellő információt kaphatunk a jármű felhasználói kézikönyvéből, ennek hiányában pedig egy autók zárnyitására specializálódott szakembertől érdemes tanácsot kérnünk.

A mechanika elérése általában a hátsó ülések lehajtásával valósítható meg, így előfordulhat, hogy némi pakolásra lesz szükség, illetve ha van beszerelt gyerekülés, akkor azt mindenképpen távolítsuk el. Miután hozzáférünk a zárhoz, azt vagy a kioldókábel segítségével, vagy a retesz oldásával szinte biztosan ki tudjuk nyitni. Amennyiben elakadnánk, akkor kérjük hozzáértő segítségét és a pontos típus meghatározását követően kövessük lépésről lépésre a kapott intelmeket. Tartsuk szem előtt, hogy miután sikerrel zárult a csomagtartó kinyitása belülről, jó eséllyel azt visszazárni már nem tudjuk majd.

Elkerülhetetlen a csomagtartó zár javítás

Akár bowdenes, akár motoros konstrukcióról van szó, ilyenkor roppant fontos, hogy a lehető leghamarabb szerelőhöz kerüljön az autó. A szervizelés ugyan eltérő módon történik a két esetben, ám bármilyen mechanikáról is legyen szó, egy felkészült szakember még aznap helyrehozza a hibát. A mielőbbi intézkedésre már csak azért is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, mert a nyitva maradt csomagtér mind a közlekedés során, mind pedig leparkolt állapotban veszélyes lehet.

Annak érdekében, hogy biztosra menjünk és a csomagtartó zár javítás biztosan a lehető leggyorsabban elkészüljön, mindenképpen előre beszéljük le az igényeinket. Így garantált, hogy a szervizben rendelkeznek majd azokkal az eszközökkel, amik a helyrehozatalhoz elengedhetetlenek. A csomagtartó kinyitása belülről tehát csak az első lépés amikor meghibásodásról van szó. Ezután minden alkalommal egy alapos javításnak kell követnie. Ilyenkor egyúttal érdemes átvizsgáltatni a többi zárat és a kapcsolódó elektronikákat is.