Hogyan történik a gyújtáskapcsoló zárbetét cseréje?

Hogyan történik a gyújtáskapcsoló zárbetét cseréje?

Hogyan történik a gyújtáskapcsoló zárbetét cseréje?

 

Ha nem fordul el a kocsikulcs, esetleg akadozik vagy nem tudunk sehogy sem gyújtást adni az autóra, akkor szükséges lehet a gyújtáskapcsoló zárbetét cseréje. Ha szerencsék van és csak kisebb a gond, akkor elegendő lehet a gyújtáskapcsoló javítás is. Vannak egyszerűbb módszerek, amelyek akár házilag is elvégezhetők, ha megvan hozzá a megfelelő szakértelmünk. Azonban nagyobb károkat is okozhatunk, mint amit meg szerettünk volna szüntetni, ezért érdemes lehet inkább szakértő segítségre bízni a dolgot. Mit kell tudni a gyújtáskapcsoló működéséről és hogyan történik a gyújtáskapcsoló zárbetét cseréje?

A gyújtáskapcsoló működése

A gyújtáskapcsoló fontos alkatrésze minden gépjárműnek, számos funkciót lát el egyszerre. Ide kell bedugni a sluszkulcsot, amit elforgatva tudjuk bekapcsolni, aktiválni a gépjármű bizonyos funkciót. Ez természetesen az autó típusától is függ, de ez kapcsolja a motor gyújtóáramkörét és az indítómotort. Zárja, illetve feloldja a kormányzárat, gyújtást ad, egyes esetekben pedig engedélyezi az automata váltó használatát.

Általában az ablaktörlő alatt, a kormányoszlopon helyezkedik el. Az újabb típusú gépjárművekben a gyújtáskapcsoló indításgátló rendszerrel van ellátva. Amíg az immobilisert a megfelelő helyre nem érintjük, addig nem tudjuk aktiválni a már említett funkciókat.

A gyújtáskapcsolón 4 különböző állást figyelhetünk meg. A 0 esetén a gyújtás ki van kapcsolva, I. állás esetén gyújtás és valamennyi elektromos áramkör deaktivált állapotban van. II állásnál kapcsol be a gyújtás és az elektromos áramkörök és vezetés alatt végig ebben a pozícióban is marad. A III állással pedig, ahova csak jellemzően egy pillanatra kell kapcsolni, az indítómotort aktiválhatjuk.

gyújtáskapcsoló működése

A gyújtáskapcsoló meghibásodása

Ha a gyújtáskapcsoló meghibásodik, akkor előfordulhat, hogy szorul, nem fordul el, nem ugrik vissza a helyére, beleragad a kulcs, vagy elfordul ugyan, de gyújtást mégsem képes adni vagy éppen nem tudja levenni azt.

A gyújtáskapcsoló meghibásodásának számos oka lehet. Lehet, hogy egy egyszerű javítással vagy tisztítással elhárítható a probléma, de az is előfordulhat, hogy a gyújtáskapcsoló zárbetét cseréje lesz szükséges.

Előfordulhat, hogy csak egyszerű szennyeződés áll a háttérben. Ekkor elegendő, hogy megtisztítjuk az autókulcsot a rárakódott zsebpiszoktól. Előfordulhat, hogy magát a gyújtáskapcsolót kell kitisztítani. A kocsikulcsról a szennyeződés a gyújtáskapcsoló szerkezetébe juthat, amit el kell onnan távolítani. Megoldás lehet például egy dróttal nagyon óvatosan kipiszkálni a koszt, de figyelni kell arra, nehogy kárt tegyünk például a gyújtáskapcsoló zárbetétben. Megoldás lehet a jól bevált WD 40 olajozó is: kicsit fújjunk a szerkezetbe, majd a kulcsot ki-be húzogatva egyengessük el benne.

Az is elképzelhető, hogy a kulcsot óvatosan forgatva, a kormányt pedig jobbra balra mozgatva is elhárítható a probléma, ha például nem fordul el a kulcs a gyújtáskapcsolóban.

A gyújtáskapcsoló zárbetét cseréje

Ha a fenti módszerekkel sikerült volna elindulnunk, akkor is érdemes egyből egy szakszervízbe hajtani, hiszen ki tudja, nem jön-e elő újra a probléma vagy netalán súlyosbodik. Ha pedig elindulni sem tudunk, akkor nem lesz más választásunk. Ekkor is lehetséges a javítás, míg komolyabb baj esetén cserére lesz szükség.

Ha lehetséges is a javítás, akkor is érdemes elgondolkodni egy új alkatrész beszerzésén, hiszen ha már szervizelni kellett, az jót soha nem jelent. Az új darabot beszerezhetjük bontóból is, azonban ilyenkor nem tudhatjuk biztosan, hogy az valójában milyen állapotban van. Ezért érdemes legalább egy utángyártott alkatrészt beszerezni vagy a valamivel drágább, de biztosan megbízható gyári típust.

A gyújtáskapcsoló zárbetét cseréje során először kormánytengely burkolatát kell eltávolítani, majd a tengely kocsiszekrényből való kiszerelését követően tudunk hozzáférni. Ezután két csavart kell meglazítani a kormányzáron, majd ki tudjuk venni a gyújtáskapcsolót.