Bevésőzár fejlett mechanikával

Bevésőzár fejlett mechanikával

Bevésőzár fejlett mechanikával

 

A bevésőzár szerkezete első ránézésre egy teljesen átlagos zárbetétnek tűnik, amiben nincs semmi különleges. A modern zárbetétek fejlett mechanikája egészen elképesztőnek számít. Célszerű a minőségi bevésőzár beszerelése, mert ezzel egy teljesen biztonságos környezetet alakíthatunk ki az otthonunkban vagy a munkahelyen. Viszont ennek a kis alkatrésznek nagy hatása van a szerkezet működésére. Nagyjából arról van szó, mint a motorok esetében, hiszen önindító nélkül azokat sem lehet elindítani. Tehát a bevésőzár hiányában az ajtó is zárva marad, nem lehet kinyitni.

Az Abus ebben a tekintetben élen jár

Kitűnő minőségű termékekkel rendelkezik, amelyek igazodnak a fogyasztói igényekhez. Olyan bevésőzár modellek közül választhatunk, amelyek alkalmasak például tűzgátló ajtókhoz. A keskeny profilú ajtókhoz olykor nehéz megtalálni a megfelelő változatot, azonban az Abus kínálatából a keskeny bevésőzár sem hiányozhat. Az anti-pánik funkció egy innovatív megoldásnak számít ebben a kategóriában. Aki véletlenül bezárta már magát a lakásba, az tudja, hogy milyen kínos ilyenkor segítséget hívni. Sok esetben ez nem is az egyén hibája, hanem a gyenge minőségű zárbetét ragad be, ami miatt nem lehet kinyitni az ajtót. Az anti-pánik technológiával ellátott bevésőzár szerkezete viszont úgy működik, hogy az ajtó belülről akkor is nyitható marad, hogyha nem áll rendelkezésünkre kulcs, kívülről viszont nem lehet kinyitni. Ez nyilván akkor lehet még hasznos, hogyha illetéktelen behatolót észlelünk a lakásban és biztonságos helyre szeretnénk behúzódni.

bevésőzár

A bevésőzár és a védelem

A bevésőzárral felszerelt ajtó megakadályozza, hogy a tolvaj bejusson az adott helyiségbe, így bőven marad időnk értesíteni a rendőrséget. A kulcsos bevésőzár elérhető áron rendelhető meg, viszont mindig figyeljünk oda, hogy megbízható márkát válasszunk. A már említett Abus mellett, az Elzett szintén kitűnő termékeket készít. A kedvező ár-érték arányra ebben az esetben is számíthatunk. A cilinderes bevésőzár biztonsági eszközként is kitűnőnek számít. Meggyűlik a baja annak, aki egy ilyenen keresztül szeretne behatolni egy épületbe. Természetesen nem feltörhetetlen, mivel minden zárat ki lehet nyitni valamilyen módon kulcs nélkül, viszont elég időigényes elbabrálni vele.

Elég sok típusú zárral találkozhatunk, ha szeretnénk tájékozódni a lehetőségekről. Nagy részük szinte teljesen azonos egymással, mármint, amit a bevésőzár szerkezete, felépítése és működése mutat. Az eltérés elsősorban arra vezethető vissza, hogy kulcsos vagy hengerzárbetétes fajtáról van-e szó.

 • normál kulcsos egycsukású, univerzális csapó retesszel ellátott bevésőzár
 • fogazott kulcsos kétcsukású, csapdás és reteszes bevésőzár (ha elfordítjuk a csapdát, át tudjuk állítani a zárat jobbosról balosra)
 • ugyanaz, mint az előző, csak normál kulcsos kivitelben készült

Látható, hogy számos változat áll a rendelkezésünkre és ez még nem minden! A fent felsorolt zárak megvásárolhatóak hengerzárbetétes kivitelben is.

bevésőzár

Bevésőzár méretek

Amennyiben egy már meglévő helyére akar új zárat beszerelni, mindenképpen fontos a bevésőzár szerkezete és figyeljen a méretekre is! Ha nem számol pontosan, könnyen előfordulhat, hogy nem tudja majd megfelelően használni a zárat. Minden termékhez elérhetővé teszik a részletes műszaki leírását, ami nagyban segít a kiválasztás során.

Mit jelent a dorn méret?

A kilincstengely közepe és a zár előlapja közötti távolságot jelöli, amit együtt kell mérni az előlap vastagságával. A kulcslyuk középe és a kilincs tengely közepe között lévő távolság meghatározását „kilincs-kulcsközép táv” néven használjuk. Normál kulcsos zár-típusok esetében a kulcslyuk közepétől, míg cilinderes típusnál a kialakított lyuk kör alakú részétől kell mérni.

Ezeket a méreteket vegye figyelembe, amikor kiválasztja a megfelelő zárat az otthonába:

 • Előlapvastagság
 • Előlaphosszúság
 • Előlapszélesség
 • Zártest szélessége, magassága és mélysége
 • Dió
 • Kilincs-kulcs tengelytáv (T)
 • Kulcsközép-mélység (M)
 • Hátsó kulcsközép-mélység
 • Kilincsnyelv, zárnyelv távolság

A rendőrség szerint…

A betőrök szeretnének minél előbb bejutni az ingatlanba, ezért korántsem mindegy mennyire nehezítjük meg a dolgukat. A rendőrség ajánlása alapján, a leggyorsabban a hengerzárbetétes (cilinderzáras) ajtókon mennek be a behatolók, nagyjából 1 perc alatt kinyitják. A potenciális áldozatoknak ezt is figyelembe kell venniük, amikor felmérik, hogy miként tegyék biztonságosabbá az otthonukat, hiszen senki sem szeretne tárva-nyitva álló bejárati ajtót megpillantani, amikor hazaér.

Tehát, ha biztonságban szeretnénk tudni a vagyontárgyainkat, amíg távol vagyunk, akkor nem árt elgondolkodni egy vagy több bevésőzár beszerelésén. Mivel többféle méretben kaphatóak, ezért nem kell lecserélni teljes egészében az ajtót. Amennyiben nem vagyunk biztosak a megfelelő méretben, akkor hívjunk egy szakembert, aki pontosan megállapítja, hogy milyen bevésőzárra van szükségünk!