Alumínium állvány, a könnyű súlyú biztonság

Alumínium állvány, a könnyű súlyú biztonság

Alumínium állvány, a könnyű súlyú biztonság

 

A megfelelő védelem

A munkavégzés során alapvető fontosságú a biztonság és a balesetvédelem. Emiatt számos különböző védő- és biztonsági eszköz érhető el a piacon, melyek a dolgozók testi épségét hivatottak megóvni. Ezek közül az egyik leggyakrabban használt eszközök a különböző állványok.

Akár szakmunkáról, akár valamely egyszerűbb, ház körüli teendőről legyen szó, balesetek sajnos mindig előfordulhatnak. Ezek sokszor önhibánkon kívül következnek be, ám mi is sokat tehetünk a megelőzésért. A körültekintő munkavégzés, a szerszámok és eszközök szabályos használata, illetve a biztonságos munkaterület kialakítása abszolút teljesíthető és fontos szempontok a munkavédelem tekintetében. Ebben pedig számos eszköz is segítségünkre lehet.

Egyes feladatok potenciálisan is veszélyesebbnek tekinthetők. Ide sorolható például az árammal való munka, az egészségre káros anyagok kezelése, vagy akár a magasban végzett munka is. Ez utóbbi esetében a legbiztosabb, ha már az alapok stabilitása is adott. Egy alumínium állvány alkalmazásával szilárd alátámasztást biztosíthatunk a munkavégzéshez, ezzel nagyban csökkentve az esetlegesen előforduló balesetek lehetőségét. Arról nem is beszélve, hogy milyen hasznos eszközről is van szó.

alumínium állvány

Stabil lábakon állva

Egy alumínium állvány egyáltalán nem ritka eszköz, hiszen akár az utcán sétálva is sok helyen felbukkanhatnak. Elsősorban építési területek, kivitelezési munkák állandó kellékei ezek, ám nem csupán az itt felbukkanó hatalmas állványrendszerek érhetők el a piacon. A lényeg persze minden esetben a stabilitás, melyet egy ilyen eszközzel könnyedén elérhetünk. A biztonság mellett a munkavégzés egyszerűsége miatt is hasznos lehet egy alumínium állvány hiszen, ha a stabil alapok adottak, több figyelem jut a munkára.

Egy alumínium állvány robusztussága ellenére meglepően könnyű és egyszerűen mozgatható. Előbbi tulajdonsága egyértelműen az anyaghasználatából adódik. Az alumínium ugyanis egy könnyűfém, szilárdsága azonban rendkívül magas. Könnyű súlyának köszönhetően tehát a mozgatása sem ütközik nehézségekbe, ráadásul a korszerű alumínium állványok jellemzően fékezhető kerekekkel vannak felszerelve. Ez akár egy munkaterületen belül is megkönnyítheti a különböző helyeken való munkavégzést.

Típusok és felhasználók

Egy alumínium állvány egyszerű mivolta ellenére a forgalmazók kínálatában több típus is elérhető. Az alapot a ház körüli állványok jelentik. Ezek 1-2 méteres munkamagassággal rendelkeznek, így elsősorban kisebb kerti munkákhoz, felújításokhoz használhatók és elsősorban a lakossági felhasználókat célozzák meg. A félprofil alumínium ezzel szemben már jóval nagyobb munkamagasságot kínálnak, megőrizve a mobilitást. Ezek az eszközök elsősorban mesterek, szakemberek számára jelenthetnek megoldást.

A felső kategóriát a profi alumínium állványok képviselik. Ezek már több méteres munkamagasságot és hatóság által tanúsított minőséget kínálnak. Ezek az eszközök már nagyobb építkezések, kivitelezések, egyéb magaslati munkák esetén is megállják a helyüket. A döntés tehát alapvetően a vásárlóé, de mindenképpen érdemes körüljárni a kérdést, hogy mely alumínium állvány a legmegfelelőbb számukra. A biztonság természetesen minden esetben adott, ebből egy gyártó sem enged.