A keyless go rendszer működése és veszélyei

A keyless go rendszer működése és veszélyei

A keyless go rendszer működése és veszélyei

 

A keyless go kifejezéssel talán nem is találkoztunk még mindannyian, hiszen egy viszonylag modern, még kevesebb gépkocsiban alkalmazott megoldásról beszélünk. Magyarra fordítva nagyjából annyit jelent, hogy kulcs nélküli indulás (indítás), amelyből talán már hozzávetőlegesen el tudjuk képzelni egy ilyen rendszernek a működését. Kétséget kizáróan praktikus és kényelmes megoldás, ami akár érzhető könnyebbséget is jelenthet a hétköznapokban, azonban hogy működik pontosan ez a megoldás és milyen veszélyeket rejtegethet magában? Mostani cikkünkben ezeket nézzük végig.

Mi az a keyles go rendszer és hogyan működik?

A hagyományos autókulcsok ellentétben, amelyek a központi zár nyitásával és a slusszkulcs önindítóban történő elfordításával, esetleg az immobilser kikapcsolásával indítják a gépjárművet, a keyless go egy merőben újszerű megoldást jelent. A kulcsnélküli vezérlés esetében rádiójelekkel vagyunk képesek kommunikálni a gépkocsinkkal. Ehhez elegendő, hogy ezeket a jeleket észlelje a rendszer egy bizonyos távolságon belül. Azaz, akkor is lehetséges az autó nyitása és beindítása, ha ez a távirányító éppenséggel a zsebünkben vagy a táskánkban van. Nem kell sem behelyezni sem pedig hozzáérinteni bármilyen érzékelőhöz.

A keyless go egy praktikus és kényelmes megoldást jelent a hétköznapokban. Gondoljunk csak bele, néha milyen kényelmetlen és időigényes lehet előkeresni a kulcsunkat táskánk mélyéről. Különösen előnyös egy nagyobb zivatar esetén vagy egy nagybevásárlás után, zacskókkal és dobozokkal a kezünkben.

keyless go védelem

A rendszer működése viszonylag egyszerű. A klasszikus kulcs helyett egy speciális típussal, esetleg valamilyen kártyával működnek. Ezek jeladóként funkcionálnak, lényegében folyamatosan egy rádiófrekvenciás jelet bocsátva ki magukból, nagyjából másfél méteres távolságban. Ha a gépkocsi közelébe érünk, akkor az abban elhelyezett berendezés érzékeli ezeket a jeleket és automatikusan nyitja az ajtókat. Az autóba ülve sem kell kulcsot elővenni, a rendszer fogadja a küldött jeleket és a kocsit egyszerűen, a Start / Stop gomb megnyomásával indíthatjuk is.

Milyen veszélyei vannak a keyless go rendszernek?

Ahogy az általában lenni szokott, minden egyes kényelmi megoldás biztonsági kockázatokat is rejthet magában. Nincs ez másképp a keyless go esetében sem. Azonban egyrészről mi is tudunk tenni ezeknek a kockázatoknak a csökkentése és a veszélyek elhárítása érdekében. Másrészről pedig a rendszer a biztonság terén is rendelkezik előnyökkel. Sok típus számítógépes eljárással titkosított kódokat tartalmaz, amelyek jelentősen megnehezíthetik a gépkocsi tolvajok dolgát.

Ugyanakkor a tolvajok is egyre profibbak lesznek, komoly berendezéseket és eszközöket használnak. Ezeknek a segítségével pedig képesek arra, hogy első körben a jeladó által kibocsátott rádiófrekvenciás jeleket „lopják el”. Ez történhet például olyan módon, hogy mi gyanútlanul sétálunk az utcán, vagy éppen utazunk a tömegközlekedésen, az egyik tolvaj pedig a közelünkbe jön és egy adóvevő segítségével beolvassa a „kulcsunk” által kibocsátott jeleket.

Ezt követően pedig társának továbbítja, aki a gépkocsi közelében tartózkodik. Ilyenkor az autóban lévő jelvevő úgy érzékelheti, hogy a kulcs az autó közelébe ért, nyitja a zárakat és lehetővé teszik az autó indítását is.

kulcs nélküli indítás

Mit tehetünk a keyless go védelem érdekében?

Ami nagyon fontos, hogy soha ne tároljuk a kulcsot szabadon a zsebünkben vagy a táskánkban, hanem helyezzük el például egy fémdobozban, vagy bármilyen más, alkalmas helyen. A lényeg, hogy blokkolja a jeleket. Nem csak az utcán, hanem még otthon is érdemes hasonlóképpen eljárni, különösen, ha a bejárati ajtó közelében tartjuk a kulcsot.

Léteznek úgynevezett árnyékolt kulcstokok, amelyek a Faraday elv alapján gátolják a jelek kibocsátást a tok belsejéből, de jobb híján már egy réteg alufólia is képes lehet elérni ezt a hatást. Ha pedig valamilyen szinten hajlandóak vagyunk visszavenni a keyless go technika nyújtotta kényelemből, akkor használhatunk más biztonsági megoldást is (pedál- vagy kormányzár), illetve ki is kapcsoltathatjuk bármelyik márkaszervízben a kulcs rádiófrekvenciás jelét.