A csavarkompresszor helye a kínálatban

A csavarkompresszor helye a kínálatban

A csavarkompresszor helye a kínálatban

 

A kompresszorok az évtizedek során jelentős változásokon estek át, mára azonban egyfajta egyensúlyi állapot figyelhető meg, mely szikár, átlátható termékskálával párosul. A spektrum két végén azonban meglehetősen különböző készülékeket találunk, így érdemes figyelni.

Folyamatos változásban

A kompresszorok meglehetősen hosszú múltra tekintenek vissza, hiszen a berendezések első prototípusa már évszázadokkal ezelőtt is megjelentek. Akkor azonban sokkal inkább volt egy érdekes, ám a gyakorlatban kevésbé hasznosítható találmány, míg mára egy kifejezetten sok helyen alkalmazható, sokak által használt eszközzé vált. Ebben persze a technológiai fejlődésnek is nagy szerepe volt, hiszen a különböző innovációk a kompresszorok világát sem kerülték el.

Az igazán nagy változások nagyjából 50 évvel ezelőtt, az olasz FIAC gyárban indultak el, amikor megjelentek a ma is használt berendezések közvetlen elődei és az olyan újítások, mint a hordozható vagy a csendes kompresszor. Mivel a gázsűrítők esetében kifejezetten fontos jellemző a működési elv, szinte természetes, hogy a fejlődés leginkább ennek mentén ment végbe. Bár sok megoldás jött és ment, mára kialakult egy abszolút stabil kínálat, amibe a dugattyús és a csavarkompresszor tartozik bele.

Alapvető különbségek

A működési elv fontosságát már önmagában az a tény is jól mutatja, hogy a kompresszor történelem során ez a tényező alakította a leginkább azok kínálatát és alkalmazási lehetőségeit. Napjaink letisztult kínálata azért is nagy szó, mert mindössze két típus képes lefedni minden felhasználói igényt. A dugattyús kompresszorok jelentik a belépő kategóriát, melyek kiváló ár/érték arányukkal és alacsony költségigényükkel emelkednek ki a tömegből. Bár teljesítményük szerényebb, hobbi és barkács célokra kiválóak.

A csavarkompresszor ezzel szemben már egy jóval komolyabb berendezés, mely alapvető paramétereiben is különbözik dugattyús társaitól. E készülékek belsejében két mérnöki precizitással elhelyezett csavar ellentétes irányú mozgása felel a levegő sűrítéséért. Ez a megoldás sokkal nagyobb teljesítményt garantál, mely ráadásul folyamatosan fenntartható, így nem véletlen, hogy ezek az eszközök elsősorban az ipari szektorban találták meg a helyüket.

Az ipar szolgálatában

A csavarkompresszorok tehát elsősorban teljesítményükkel képesek kiemelkedni a mezőnyből, ám ez a tény még önmagában nem feltétlenül indokolja, hogy miért épp ezeket az eszközöket alkalmazzák az iparban. A megoldás azonban valóban e paraméterhez kötődik és nem is túl bonyolult. Mivel a csavarkompresszor a legtöbbször gyártósorok háttérfeladataiban vesz részt, például pneumatikus gépek üzemeltetése, fontos a megbízható és folyamatos nagy teljesítmény. Az ipari termelésben ugyanis a legkisebb leállás is komoly kiesést okozhat.

A csavarkompresszor tehát éppen olyan műszaki tulajdonságokkal rendelkezik, melyek nélkül ipari alkalmazásuk elképzelhetetlen lenne. A berendezések ráadásul az ipari innovációval is képesek lépést tartani és az automatizáció területén is abszolút megállják a helyüket. Napjaink legmodernebb csavarkompresszor szériája már inverterrel és mikroprocesszoros vezérléssel rendelkezik, így a legnagyobb ipari kihívásoknak is képes megfelelni.